Català  |  Español  |  English
Institut Joan Ramis: Museu Virtual

IES Joan Ramis i Ramis de Maó Conselleria d'Innovació, Interior i Justícia - Govern de les Illes Balears

Notícies

24-09-2014

Balena retrobada

El passat mes d'agost es va fer el trasllat a l'institut de l'esquelet d'una balena dipositada a un soterrani del museu i que pertanyia al nostre centre.

Segons consta a la documentació de l'arxiu, aquesta balena pertanyia al senyor Santiago Maspoch Meliá que la va donar al centre per mediació del catedràtic d'Història Natural, Emiliano Castaños. Castaños fou, efectivament, l'encarregat d'exposar aquest oferiment al claustre (sessió de 4 de febrer de 1932), oferiment que fou acceptat per unanimitat juntament amb la decisió de testimoniar-li l'agraïment “por tan valioso regalo que vendrá a enriquecer notablemente nuestras colecciones de Historia Natural.”

Es tracta d'un exemplar capturat en aigües de l'illa i els seus ossos estaven repartits entre el domicili particular de Maspoch (la parte más numerosa del ballenato) i un hort de la seva propietat situat al costat del camp de futbol de la carretera de Sant Lluís, on hi tenia dipositat el cap.

Quan va ser a l'institut, no hi va caber dins les dependències del centre, del claustre de Sant Francesc, i es va haver de col·locar a una altra ala de l'edifici i allà degué quedar quan l'institut es va traslladar a l'edifici actual, passant posteriorment a un soterrani.

Després de tants anys, l'hem retrobada, tot i que seguim sense un espai adequat per exposar-la, a l'espera de la desitjada, promesa i tantes vegades ajornada ampliació. Malgrat la manca de condicions, sempre és una bona notícia recuperar el nostre patrimoni perdut.

Segons fonts orals, els ossos d'aquesta balena es correspondrien als de la balena que apareix a la foto de l'esquerra.

Balena retrobada Ossos de la balena retrobada
J.Sbert Petrus. AISM.